14-15" (37 cm). The “little macaw,” as the Latin name suggests, is an active bird in the wild and in captivity. There are 5 subspecies differing slightly in color intensity. Difficult to see when in the canopy. It is primarily green to deep green overall with tail feathers dipped in red. Its face and head are covered with dull blue feathers. In flight it is noticeable by its long tail and pale beak and legs. The extended wings will appear blue-brown to chestnut. The underside of the tail is reddish-brown. It’s featherless eye ring makes it appear to be white or very pale, although in subspecies neumanni it is bright orange-yellow. The upper beak in adults is horn colored, and the lower is gray-black after two years. In juveniles the lower is lighter. This beak coloration is distinct. Depending on which subspecies you are viewing, the entire beak may be horn colored. In the wild they can be found seeking out seasonal food sources such as berries, fresh fruits, grain and nuts.
Familia Loros y aves relacionadas
Hábitat They are found in savannas, riparian woodlands and forest margins. Dense, rain forest such as along the Amazon does not seem to be preferred.
14-15" (37 cm). The “little macaw,” as the Latin name suggests, is an active bird in the wild and in captivity. There are 5 subspecies differing slightly in color intensity. Difficult to see when in the canopy. It is primarily green to deep green overall with tail feathers dipped in red. Its face and head are covered with dull blue feathers. In flight it is noticeable by its long tail and pale beak and legs. The extended wings will appear blue-brown to chestnut. The underside of the tail is reddish-brown. It’s featherless eye ring makes it appear to be white or very pale, although in subspecies neumanni it is bright orange-yellow. The upper beak in adults is horn colored, and the lower is gray-black after two years. In juveniles the lower is lighter. This beak coloration is distinct. Depending on which subspecies you are viewing, the entire beak may be horn colored. In the wild they can be found seeking out seasonal food sources such as berries, fresh fruits, grain and nuts.

Galería de fotos




Nidificación

Three to four white eggs are laid in a hole in a tree. After 26 days the eggs hatch and the chick will fledge in about 52 days

Descargue la aplicación de nuestra Guía de Aves

Cantos y llamados

With a reputation as one of the quieter parakeets, they will however engage in typical parakeet screaming and screeching. They are gifted mimics and in captivity are capable of mimicking human speech.
Audio © Lang Elliott, Bob McGuire, Kevin Colver, Martyn Stewart y otros.
Aprenda más acerca de esta colección de sonidos.

Explore otras aves similares

Manténgase al día

Nuestro boletín informativo por correo electrónico brinda información sobre los últimos programas e iniciativas