Dapperly dressed in black, white, and glacial gray, the Northern Shrike might pass as any other songbird. But don’t be fooled—it's also a brutal killer. With a bold black mask and hooked bill, these carnivores have a grizzly reputation: Nicknamed “butcher birds," they’re rare among songbirds for hunting vertebrates, and famous for impaling their prey.
Spending their summers across northern Canada and Alaska's boreal forest, Northern Shrikes winter in southern Canada and across the northern Lower 48. (Its cousin, the Loggerhead Shrike, is found year-round throughout southern states.) A prized winter sighting among birders, look out for robin-size Northern Shrikes in semi-open land, often at high vantage points where they wait, motionless, for their prey. With a raptor’s soul in a songbird’s body, these birds are not to be messed with, and they know it.
1.) Most songbirds eat seeds, fruit, and small insects, but Northern Shrikes dream bigger: These adept hunters prey almost exclusively on a wide range of animals. In summer they prefer abundant grasshoppers, beetles, and bumblebees, but in winter, they primarily hunt small mammals, the occasional lizard, and other birds—including swallows, grosbeaks, blackbirds, jays, and even, reportedly, a Rock Pigeon. Songbirds of different species are known to join forces to mob a shrike, but that can backfire: The shrike sometimes simply views it as a chance to catch a meal.
2.) Lacking the powerful talons or muscular bulk of a raptor, shrikes must kill fast, and they’re specially adapted to do so. They have a “tomial tooth”: a spike on the upper beak that matches a groove on the lower beak, which work like lethal shears (this is common in raptors, but shrikes are the only songbirds known to have one). With it, they paralyze prey with a single, precise bite to its neck, severing its spinal cord. Then, they shake their heads up to six g-forces hard—as hard as an intense rollercoaster—to break its neck.
3.) Notoriously, shrikes impale their prey on sharp objects like thorns, branches, and barbed wire, but what drives this macabre behavior? Their toes, it turns out: Shrikes’ delicate passerine feet can’t grip a carcass for long, so the makeshift skewer holds it in place while the birds feast. Shrikes store food this way, too; the leftovers are thought to feed chicks, offer sustenance through harsh winters, or even advertise a male’s well-stocked territory.
4.) Like owls, shrikes cough up pellets: Dense nuggets of indigestible bones, fur, feathers, and insect exoskeletons. Shrikes have no crop (the pouch in the throat where some birds store food), and a small gizzard (the muscular part of a bird’s stomach used to grind food). So their digestive system compacts what they can’t digest, and they cough it up a few times a day—handy, since they sometimes swallow the heads of their prey whole. More birds egest pellets than people realize, including herons, swallows, and gulls.
5.) It might seem impossible, but Northern Shrikes don’t need to drink water. You know how the human body is roughly 60 percent H2O? Most birds’ and mammals’ bodies are broadly in that range, and that’s good enough for shrikes, which tend to get all the hydration they need from moist, fresh prey (the same is true of most raptors). They’ve been observed drinking water in captivity, but in the wild, shrikes are generally drawn to water only when they need a bath.
6.) Just as a lion cub wrestles a stick or a seal pup pounces on kelp, Northern Shrike chicks learn to hunt through play: Nestlings launch mock attacks on everything from flowers to feathers, chase each other loudly, and, undeterred by their size, will pursue and scold animals as large as caribou and moose. Young Loggerhead Shrikes have even been seen stabbing leaves onto branches and twigs, practicing their impaling skills;
7.) Like the similar-looking Northern Mockingbird, the Northern Shrike is a skilled vocal mimic. Both males and females sing complex, sweet-and-sour songs, swinging from warbles and whistles to screeches and buzzes—and in spring, they regularly imitate nearby species’ songs. Some researchers believe this might lure other songbirds in as prey, a theory that’s been around since at least 1486. In the Book of Saint Albans, a medieval writer notes British birds’ doomed response to the song of a Great Grey Shrike:
“The credulous sellie birds do flocke together at her call. If any happen to approach neare her, she out of hand ceazeth on them, and devoureth them (ungrateful subtill fowle) in requital for their simplicity.”
8.) With a band of dark feathers across their eyes, shrikes resemble a masked burglar—and when they attack, that mask helps give them the element of surprise. Hunting from exposed perches during the day, shrikes face into the sun as they approach their prey to avoid casting a shadow in its direction (many kingbirds do the same thing). Just as baseball players paint black beneath their eyes to absorb and reduce glare from sun or stadium light, shrikes’ masks help them keep their eye on the prize.
9.) Northern Shrikes are territorial, solitary, and hostile to other birds and animals—and not just the ones they want to eat. With jabbing bites and piercing scolds, they’re not afraid to attack birds several times their size, such as Rough-legged Hawks, Golden Eagles, and Great Gray Owls. They’re aggressive toward mammals, too, including wolves, bears, and even humans; get too close to a nest, and watch out for a strike to the head.
10.) They might be pugnacious, but shrikes do get attached to each other. In spring, mating pairs form strong bonds, primarily established by the male feeding the female (nothing says love like a rodent on a stick). Pairs stay together till the fledgling period, when they divide the brood. This strategy is fairly common in songbirds: It reduces the chance of a predator wiping out a whole family, and helps ensure that everyone gets fed.