La página que intenta visitar sólo está disponible en inglés. ¡Disculpa!
The page you are about to visit is currently only available in English. Sorry!
In a world increasingly polluted by AI slop, the Painted Bunting might make you think twice: Is that bird real? Fortunately for us, male Painted Buntings—adorned with splashes of primary colors from head to tail—are definitely real and as striking in person as they look in photographs and field guides. Females, for their part, boast far fewer colors but are also showstopping thanks to their luminescent yellow-green plumage.
Found throughout much of the southeast all the way through Texas, the Painted Bunting is a grail bird for U.S. birders. Luckily, they’re common across their two distinct territories—more on that below—and frequently stop by bird feeders, even returning to the same ones year after year. Learn more about this living rainbow below, and when you’re done, head on over to Audubon’s bird migration explorer to learn more about its movements.
1.) Despite their bright coloring and willingness to swing by feeders, Painted Buntings can be tricky to spot in the field due to their favorite place to hang: low, dense vegetation. That preference draws them to woodlands, marshlands, and thickets, as well as yards with shrubbery. If they’re laying low, their sharp metallic chirp can give them away.
2.) When seeds aren’t readily available on the ground or at feeders, Painted Buntings are industrious foragers. In the case of plants that are too weak-stemmed to perch on, they’ll pull the stem to the ground and hold it in place with a foot while removing the seeds. They’ve also been spotted pulling insects out of spiderwebs.
3.) The Painted Bunting belongs to a family of birds known as the New World buntings, which includes the also stunning Indigo, Rose-bellied, Orange-breasted, Lazuli, and Varied Buntings. Back when the naming process for North American birds was young and relatively loose, the term “bunting” was used interchangeably with “sparrow” and “finch” for any species with a thickish, seed-cracking bill. Now the term is more narrowly defined.
4.) Painted Buntings aren’t afraid to fight dirty. During breeding season, males are extremely territorial and will aggressively peck and scratch one another, sometimes resulting in death. Males have also been observed to tackle flying females out of the air and pull out their feathers. And they’re not afraid to chase out other species from their territory, from Field and Chipping Sparrows to other species of buntings.
5.) All birds molt, replacing worn-out feathers with new ones, but young Painted Buntings engage in an unusual double molt during their first fall: a few days after fledging and again a month or more later. Both molts result in a yellow-green getup that resembles that of an adult female, with young males not acquiring their brilliant colors until their second fall. Once they do, they stay colorful year-round.
6.) During breeding season, Painted Buntings divide into a western and eastern population. Interestingly, each population has a unique molting pattern. Eastern buntings molt at their breeding grounds before migration, while those in the western population travel out of their way during migration to special molting locations in Northwest Mexico. These so-called “molt-migrants” are commonplace in the duck world, but historically considered to be less so in the songbird world (though recent research suggests that it’s more common than previously thought).
7.) Their vivid plumage has inspired alternate names for the species in several languages. In some Spanish-speaking countries it’s known as the Sietecolores or Siete Colores, referring to its seven colors. In Cuba it’s called Mariposa, or butterfly. In the past, Francophones in Louisiana called the species Nonpareil, or “without equal,” a name that endures in French. The birds have even earned nicknames well beyond their geographic range: The Finns call them Sateenkaarikardinaali, which roughly translates as “rainbow cardinal,” while the Dutch call it Purpergors, which more or less means “purple bunting” (both being quite inaccurate).
8.) The hues that make this species so beloved by bird lovers also make them a target of wildlife traffickers, particularly in their wintering grounds of Florida, Central America, Mexico, and the Caribbean, where the males are popular cage birds for their looks and melodic song. A massive investigation into South Florida’s illegal songbird market back in the 2000s was even dubbed “Operation Bunting” after biologists studying the species had noticed so many individuals going missing.
9.) Though Painted Buntings are considered a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature, scientists have recorded significant declines in some regions. One likely cause: destruction of the woodlands and thickets where they breed. But they might also be facing challenges in the places where they migrate to in the winter—including from trafficking—and unfortunately their routes are poorly mapped. American researchers are working with scientists abroad to try to trace the birds’ paths.
10.) Life is full of perils for Painted Buntings and other migratory birds, but one resilient male lived long enough to earn the moniker Old Man Bunting. He made headlines in 2023 after returning to a South Carolina yard at age 14, tying the record for the oldest-known wild bird of his species. In the safety of captivity, one Painted Bunting nearly reached 18.